Nieuws

Je buikomtrek vertelt hoe dik je bent

Je buikomtrek vertelt hoe dik je bentJe buikomtrek vertelt hoe dik je bent

Momenteel loopt er een campagne die de Belg bewust maakt van het gevaar van een buikje Recent onderzoek toont aan dat de buikomtrek bepaalt of je (over) gewicht ongezond is of niet. Je bent beter een peerfiguur met volle heupen en dijen dan een appelfiguur .

Uit een grootscheeps onderzoek, waaraan ruim 27.000 mensen uit 52 landen meededen, bleek dat de appelfiguren veel gevoeliger waren voor hartkwalen en suikerziekte. Hun gemiddelde BMI bleek maar een fractie hoger te liggen dan dat van de anderen. Een verklaring hiervoor is dat buikvetcellen veel actiever zijn dan andere vetcellen. Ze scheiden chemische stoffen af. Sommige daarvan veroorzaken een verstoord evenwicht van eiwitten en hormonen, wat tot suikerziekte en hart- en vaatziekten kan leiden.

 1. Nu meten: je buikomtrek
  • Leg een lintmeter rond je middel, halverwege de onderste ribbenboord en de heupkam. Trek de buik niet in en houd het meetlint goed recht over de hele lengte. Lees je omtrek af op het einde van een normale uitademing. Meet steeds je buikomtrek op dezelfde hoogte. Een buikomtrek kleiner dan 80 cm voor vrouwen en 94 cm voor mannen: geen verhoogd risico. Tussen 80 en 88 cm voor vrouwen en 94 en 102 cm voor mannen: jij hoort bij de grote meerderheid van de mensen. Je bent verre van een covermodel (sommigen zijn zo mager dat ze maar tussen 50 tot 60 cm buikomtrek hebben!), maar je bent ook niet dik. Jij bent wel een van die vele vrouwen (of mannen) die op hun gewicht moeten letten. Jij wil, en kan ook beter, niet bijkomen. Bij een hogere buikomtrek: dit is teveel. Je moet vermageren. De klassieke Body Mass Index of BMI blijft zinvol om overgewicht vast te stellen, maar zegt niets over je vetverdeling.
 2. Nu meten: je heupen
  • Volgens wetenschappelijk onderzoek is de waist-to-hip-ratio of de taille-heup-verhouding een goede manier om te kijken of je hart een verhoogd risico loopt. Om dit getal te kennen, meet je het breedste deel van je heupen. Deel vervolgens je buikomtrek door de omtrek van je heupen. Als dit cijfer lager of gelijk aan 0.85 (1 voor mannen) is, zit je prima op schema. Is het hoger, dan moet je op je gewicht beginnen te letten.

   Wat je moet weten over het meten
   • Ben je net bevallen, geef je lichaam dan de tijd om zich te herstellen voordat je met de lintmeter aan de slag gaat. Het kan tot een jaar duren voor je opnieuw ‘in vorm′ bent.
   • Een normale BMI – dus geen overgewicht – en toch een buikomtrek die voorbij de risicogrens gaat? Dat kan. Je bent één van die vele vrouwen bij wie het vet zich vooral rond de buik vastzet. Zo lang je geen overgewicht hebt, zal je buikomtrekcijfer niet stijgen. Maar jij bent er wel zo eentje die altijd moet letten op wat ze eet, regelmatig neen moet zeggen en zichzelf op feest- en verjaardagen trakteert door dan eens wél twee stukken taart te eten.
   • Je buikomtrek is onafhankelijk van je lengte.
   • De buikomtrekmeting en de waist-to-hip-ratio zijn niet geschikt voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar.


Ga naar het nieuwsoverzicht

Naam zender*   
E-mail afzender*    
Naam ontvanger*   
E-mail ontvanger*    
Naam ontvanger
E-mail ontvanger  
 
 
http://www.hairandbeautyclinic.be/nl/nieuws/laatste-nieuws/je-buikomtrek-vertelt-hoe-dik-je-bent/
Persoonlijke boodschap